Sunday , July 12 2020

Zooni Bosnienne photography

Kažu da put od hiljadu milja započinje samo jednim korakom, a Stylish kutak je upravo napravio svoj prvi korak i krenuo na daleki put predstavljanja umjetnika iz regije i svijeta. Počinjemo sa fotografom inspirisanom snovima, mastom i prirodom.

Zooni Bosnienne, njeno “umjetnicko ime” ili Anida Čamdžić je 25-godisnji inžinjer informatike koja svoje cijelo slobodno vrijeme posvećuje fotografiji i putovanjima. Zooni Bosnienne nam kaze da je za vrijeme studija pratila predmete grafičkog dizajna i multimedije gdje je usavršila svoje Photoshop vještine, te počela učiti osnove fotografije.

“Fotografija je umjetnost čija mističnost i ljepota nemaju limit. Zaljubila sam se u fotografiju jer ona omugućava hvatanje trenutaka koji se neće ponoviti.”

Fotografija ne traži mnogo inspiracije, već malo maste i mnogo ljubavi prema samom poslu – kaže Zooni. Postoje ljudi koji vole da fotografišu ljude, prave portrete, koji vole modne fotografije, dok ja uzivam u fotografijama iz prirode. Posebno sam očarana ljepotama naše prelijepe domovine Bosne i Hercegovine, i većinom svaki odmor provodim u Bosni gdje svaki put ostanem impresionirana uzetim fotografijama. Photoshop može uveliko doprinijeti izgledu i impresiji same fotografije, no iskreno, ja i nisam nesto posebno zaljubljena u sam photoshop. Većinom ne pretjerujem sa efektima, već dodajem lagane, jednostavne efekte ili akcije koji znaju doprinijeti sjenkama i bojama fotografije.

Fotografijom sam se počela baviti jos dok sam bila u srednjoj skoli. Prije nego sam napunila 17 godina od roditelja sam dobila prvi digitalni fotoaparat Panasonic, više se i ne sjećam koji je tačno bio, ali sam se trudila s njim zabilježiti svaki mogući momenat. Poslije sam kupila Nikon D3000 koji i danas koristim.

Nedavno sam napravila i svoju webstranicu, gdje vodim blog, većinom travel blog, te portfolio sam mojim fotografijama.

Trenutno radim u Kuala Lumpuru kao IT executive u jednoj eCommerce kompaniji, ali kada bi mi se pružila prilika da radim kao fotograf u nekom modnom časopisu ili slično rado bih prihvatila i bavila se fotografijom full time.

Jedna od mojih velikih želja je da radim fotografije za National Geographic i budem dio tima njihovih fotografa.

Anidine fotografije možete pogledati na webstranici, pratiti je na Facebook stranici: Zooni Bosnienne photography ili pratiti na Instagramu.

Stylishkutak